Какво се случва във Великобритания?

by npetrov
2 782 views

 
Записването ще продължи до края на март
Шест от големите компании във Великобритания ще направят нещо невиждано до този момент.
 
Те, заедно с британското подразделение на японската Canon ще вземат участие в пилотен проект за въвеждане на 4-седмична работна седмица, отбелязва „Таймс“.
 
Стартът на проекта ще бъде даден през юни. Предвижда се да продължи шест месеца. Целта е да се постави на реален тест хипотезата, че намаленото работно време повишава значително производителността на бизнеса и благосъстоянието на персонала.
 
Инициатори на проекта са новозеландските предприемачи Андрю Барнс и Шарлот Локхарт. Преди да докажат, че изискването към персонала за по-малко работни часове повишава производителността, двамата са „направили“ парите си от право и финанси.
 
Изпълнението на проекта е съвместно с мозъчния тръст Automomy, както и учени от университетите в Кеймбридж и Оксфорд, и Бостънския колеж.
За периода на експеримента всички участници в проекта ще имат четиридневна работна седмица, без да бъдат намалявани възнагражденията им.
 
Организаторите посочват, че ще използват модела „100:80:100“, който предполага 100% заплащане за 80% от работното време като в замяна на това ангажиментът на участниците ще е за поне 100%-во поддържане на производителността.
 
Директорът на проекта 4 Day Week във Великобритания Джо Райл казва, че тъй като се върви към излизане от коронавирусната пандемия и икономиката ще започне да се възстановява, много хора ще потърсят баланс между професионалния и личния живот.
Идеята за работна седмица от 4 дни става все по-актуална. Райл посочва, че целта на този проект е да покаже, че печеливши в случая са и двете страни – и бизнесът, и служителите.
 
Ръководителят на базираната в Единбург Canon Medical Research Europa – Кайл Луис посочва, че участието в този проект е възможност производственият процес да бъде адаптиран така, че да е по-полезен и продуктивен за служителите.
 
Желаещите да вземат участие в експеримента ще трябва да се регистрират до края на месец март. Очаква се към проекта да се присъединят още поне 20 компании, пише blitz.bg.
 

Вижте още

Оставете коментар

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.