Иван Гешев: Съпричастен съм към украинския народ! (Обвинител номер 1 в телефонен разговор с главния прокурор на Украйна – Ето какво си казаха)

by npetrov
5 671 views

 
Главният прокурор Иван Гешев също изрази своята съпричастност с украинския народ и готовност за помощ в мирното решаване на военния конфликт в Украйна. Това стана ясно от публикация на Пресцентъра на Прокуратурата във Фейсбук за проведен телефонен разговор между Иван Гешев и украинския главен прокурор Ирина Венедиктова.
“Като отбеляза, че суверенитетът и независимостта на Украйна в международно признатите й граници е факт, който трябва да бъде зачитан, главният прокурор Иван Гешев изрази готовността на българската прокуратура да съдейства по разрешаване на въпроси, възникнали в кризисната ситуация, съобразно принципите на международното право, включително като осъществи всички необходими действия от нейна компетентност, свързани с прилагане на санкциите, наложени спрямо руската държава и отделни нейни граждани”, отбеляза още Иван Гешев. 
Главният прокурор на Украйна, Ирина Венедиктова, лично е поискала провеждане на телефонния разговор с българския обвинител № 1. Пресслужбата на Прокуратурата подчерта готовността на главния прокурор за взаимопомощ, прилагайки своите правомощия в защита международното право. В допълнение се посочи, че “Иван Гешев потвърди и изразената при визитата му в Киев в края на 2021 г. подкрепа за украинската прокуратура в мисията им за отстояване на стабилността и справедливостта в държавата в духа на демократичните ценности и върховенство на правото.”
Иван Гешев изрази солидарността си към случващото се в Украйна и в личния си Туитър – профил.
 

Вижте още

Оставете коментар

Captcha − 1 = 5

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.