Интерпол търси Емил Цветков – Зеляро

by npetrov
13 696 views

Интерпол обяви за издирване опасен български рецидивист. Търсеният бандит е 42-годишният Емил Цветков, по прякор Зеляро, който е бил част от свитата на покойния пернишки наркобос Васил Арарски – Райко Кръвта. Полицейската организация е пуснала наскоро данните на българина, макар той да е в неизвестност не от вчера.
Емил Димитров Цветков е роден на 26 август 1972 г. в Перник. Висок е 1,84 м, с кестенява коса и черни очи, описват го ченгетата. Той се издирва за грабеж, придружен с убийство, както и за престъпления против здравето и околната среда. От МВР не уточниха подробности за престъпленията – кога са станали и кой е потърпевш.
Известната криминална биография на Зеляро започва с 14-годишна присъда, наложена от Окръжния съд в чешкия град Острава. Българинът лежал в тамошен затвор, но поискал да бъде прехвърлен в родината, за да доизлежи наказанието си. След като е изтърпял 10 години, е бил освободен предсрочно. В условията на изпитателния срок обаче извършил ново нарушение на закона.
Той бил заловен през април 2005 г. при спецакция в пернишкия квартал „Изток“. Ченгетата получават сигнал, че от София към Перник се движи съмнителен автомобил. Антимафиоти спират за проверка емблематичния за Перник „Фолксваген Голф“ тройка, управляван от Бойко Славчев. В колата пътували Николай Вергилов и Емил Цветков. Щом видял униформените, Зеляро слязъл от колата и си плюл на петите. Все пак бил заловен, но оказал яростна съпротива при ареста. В него били открити 301 дози хероин, опаковани във вестник. Общото тегло на наркотика е 40 грама, а стойността му е определена от експертите на 4794 лв. Дрогата е била предназначена за продажба, уточнили разследващите.
При задържането Зеляро успял да рани полицая Мартин Мартинов. Съдебните медици обаче не могли да кажат категорично дали травмите са нанесени от бандита, или са получени от падане при боричкането. Наркодилърът получил обвинения за нанасяне на лека телесна повреда, но впоследствие бил оправдан по този пункт. След време станало ясно, че аверите на Зеляро са заплашвали полицая – да внимава какви показания ще даде по делото. Закани получили и негови роднини. Като отправили заплахите били уличени Райко Кръвта и трима от обкръжението му.
Зеляро обяснил, че полицаите го мразели и нарочно му спретнали постановката, за да го натопят и пак да го вкарат зад решетките. Наркодилърът категорично отказал да се признае за виновен. Според защитата му обвинението за наркотиците се гради върху косвени доказателства, тъй като няма свидетел който директно да заяви, че е видял рецидивиста да изхвърля хероина.
Зеляро бил осъден на 8 г. пандиз за разпространение на наркотици. Той обжалвал присъдата си и апелативните съдии я намалили наполовина. Докато течал процесът, мярката на кримигероя била променена в подписка. Зеляро обаче я нарушил и избягал, като оттогава се покрил вдън земя. Представители на ъндърграунда коментират, че бандитът с дебело кримидосие може вече да не е между живите.
Аверът на Зеляро – Райко Кръвта, е сочен за екзекутор на боса на ВИС Георги Илиев. Според разследващите именно Кръвта е причакал Главния в курорта Слънчев бряг и е дръпнал спусъка. Няколко месеца след убийството смъртта застигна и Райко Кръвта. Той бил улучен от куршуми пред пернишко заведение. Според запознати ликвидирането му е дело на хора от силовата групировка, които искали да отмъстят за шефа си. Кръвта стана известен с това, че смени имената си, като се прекръсти от Райко Василев на Васил Арарски.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha + 23 = 29

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.