Интерпол издирва Стамен Станчев, осъден за шпионаж

by npetrov
1 070 views

47-годишният българин Стамен Станчев се издирва като особено опасен престъпник с червена бюлетина от Интерпол по молба на Румъния. Лобистът е осъден на 5 г. затвор за промишлен шпионаж по приватизационни сделки – афера, заради която двама бивши министри на Румъния са вече зад решетките, съобщава „24 часа“. Станчев се търси и чрез Шенгенската информационна система.
Беглецът от румънското правосъдие все още не е открит. Издирването му е започнало в началото на февруари, за да изтърпи наказанието си.
Стамен Станчев е бизнес консултант и работи с международни компании. Част от близките му познанства са с бившия президент на САЩ Бил Клинтън, настоящия на Турция Реджеп Ердоган, шефа на Формула 1 Бърни Екълстоун, актрисата Джесика Алба, собственици на мултинационални концерни и политици. 
На 27 януари съдът в Букурещ излезе с окончателно решение по делото срещу Станчев заради мащабна приватизационна афера. Той е признат за виновен за участие в престъпна група, в която са и двама бивши министри в Румъния – Кодруц Шереш и Жолт Нади. Станчев, двама негови колеги лобисти, Шереш и Нади имат ефективни присъди. Кодруц Шереш и Жолт Нади вече са в затвора затова, че са дали секретни документи на Стамен Станчев. Те са само двама от 13-те бивши министри в Румъния, които вече лежат зад решетките за корупция и злоупотреба с власт. За разлика от българина Стамен Станчев, който се спасява от правосъдието в Румъния точно както знаменитите си сънародници Ангел Христов и Пламен Галев.
Разследването срещу Станчев започва през ноември 2006 г. То включва и прилагане на специални разузнавателни средства. Консултантът изкарва в ареста 3 месеца, преди да бъде освободен, след което отново започва да развива дейността си. Тогава Станчев работи за подразделение на банка „Креди Сюис Лондон“.
Фирмата е наета за консултант по приватизацията на електроразпределителното дружество Electrica Muntenia Sud и самолетния производител Avioane Craiova, както и за предлагане на борсата на пакет акции на компания Romtelecom. Колеги на Станчев в посредническата дейност са 45-годишният румънец Мирчеа Флоре и руснакът с американски паспорт Вадим Бенятов, на 49 г.
Бенятов е управляващ директор на „Креди Сюис“ за Централна и Източна Европа. В края на януари т.г. Флоре и Бенятов също са осъдени окончателно на затвор заради промишлен шпионаж, както и Станчев. И те като него се укриват от правосъдието и се издирват от Интерпол с червена бюлетина.
Последното известно местонахождение на Стамен Станчев е в Монако. Той е жител на княжеството. Там живеят съпругата и децата му. Румънски медии са го засичали да управлява суперлуксозен автомобил в Монте Карло преди няколко години.
Съдът в Румъния е разрешил на Стамен Станчев да пътува през 2007 г. На 4 декември 2013-а го осъждат на 11 г. затвор за шпионаж и на 4 г. и 11 месеца за участие в престъпна група.
Тази присъда е редуцирана от Върховния съд на Румъния в края на януари до 5 г. и 2 месеца затвор. Съучастниците му – бившите румънски министри на телекомуникациите и на икономиката, излежават съответно 4 и 4,6 г.

Вижте още

Оставете коментар

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.