Главният прокурор Иван Гешев: Оптимист съм, че примерът, който България дава със спасяването на българските евреи през Холокоста, е жив и днес

by iva nikolova
17 548 views

„Историческият урок от Холокоста, който никога не трябва да забравяме, е, че всички хора винаги трябва да сме част от голямото семейство на демократичните народи и никога не бива да сътрудничим по какъвто и да било начин на тирани, които отправят предизвикателства към международния ред.“ Това послание отправи главният прокурор Иван Гешев в изказването си по време на Международна конференция в полския град Краков, посветена на 84-та годишнина от „Кристалната нощ“. На форума, организиран от Европейската еврейска асоциация, бе обсъден опитът на европейските държави по предотвратяване на проявите на антисемитизъм и мерките срещу престъпленията от омраза.
В изказването си пред многобройната аудитория Иван Гешев изтъкна историческия пример, който българската държава дава през Втората световна война със спасяването на българските евреи. „Всички ние скърбим за загубата на невинни животи, станали жертва на расовите и религиозни предразсъдъци и на омразата. С поклон пред паметта на над 1 милион души, които са загинали в този лагер, който посетихме вчера (лагерът „Аушвиц“), и пред паметта на над 6 милиона евреи, убити през Втората световна война. Стоя обаче и с гордост, защото българският народ не предаде своите евреи и не допусна нито един от тях, повтарям – нито един от тях – да бъде депортиран в лагерите на смъртта“. В речта си главният прокурор отбеляза заслугите на Българската православна църква, на българските политици по това време, на българските юристи, лекари и писатели, както и на мнозина граждани, допринесли за спасяването на 48 000 български евреи в годините на Холокоста.
„Изпълнен съм и с надежда, въпреки че и днес за съжаление наблюдаваме възраждане на езика на омразата, нарастване на антисемитизма в световен мащаб и нова война, аз се надявам, че уроците на Холокоста са научени и че примерът, който моят народ е дал за хуманизъм, толерантност и достойнство, е жив. Че доброто ще надделее и няма да допуснем повече повторение на това огромно зло“, заяви още Гешев.
Главният прокурор определи спасяването на българските евреи като подвиг. „Чудо, за което по света не знаят почти нищо, с изключение на държавата Израел, а за съжаление и в моята страна се говори малко. Аз съм човек на думите и на делата, защото съм юрист и прокурор и това е нормално. Във времена на възраждане на езика на омразата, на антисемитизма, на неща, които може би смятахме за забравени, все по-важни стават делата. Или както е казал, най-великият българин – Васил Левски – „дела трябват, а не думи“, посочи още Иван Гешев.
Главният прокурор запозна гостите на конференцията в гр. Краков с предстоящия форум, който Прокуратурата на Република България организира в гр. София, посветен на предотвратяване на езика на омразата: „STOP HATE SPEECH“. Иван Гешев акцентира, че в събитието в българската столица ще участват гости от различни религиозни общности като символ на толерантността, както и граждански активисти, свързани със защита на човешките права и свободи. В международната конференция, която ще се проведе на 5 и 6 декември в София, Гешев съобщи, че ще участват главните прокурори от множество европейски страни, които ще обсъдят и юридическите измерения на противодействието на езика на омразата и проявите на антисиметизъм. Софийският форум на толерантността се организира със съдействието на Европейската еврейска асоциация.
Главният прокурор Иван Гешев съобщи още, че през следващата година, когато предстои да бъде отбелязана 80-та годишнина от спасяването на българските евреи, в центъра на София ще бъде открит голям паметник в памет на юристите, допринесли за историческия акт.
В заключение Иван Гешев припомни пред участниците във форума в Краков думите на изследователя, дипломат и хуманист Фритьоф Нансен: „С трудните проблеми се справям веднага, с невъзможните проблеми ми трябва малко време, за да ги реша, така че се надявам с общи усилия да решим и невъзможните проблеми“.
Източник: prb.bg

 

Вижте още

7 коментари

Travel Malang Surabaya ноември 11, 2022 - 3:55 am

Thanks in support of sharing such a good idea, piece of writing
is good, thats why i have read it fully

Reply
white label seo ноември 11, 2022 - 8:08 am

This might Occur To You… White Label Seo Services Errors To Avoid

Reply
프라그마틱 ноември 11, 2022 - 1:02 pm

Wow, that’s what I was seeking for, what a material!
existing here at this web site, thanks admin of this web page.

My webpage – 프라그마틱

Reply
business it support ноември 23, 2022 - 10:22 pm

Ruthless It Support In London Strategies Exploited

Reply
digital transformation framework ноември 25, 2022 - 1:24 am

Getting One of the best Software program To Energy Up Your Digital Transformation Framework

Reply
private dermatologist bicester ноември 29, 2022 - 11:53 am

Listed below are 7 Ways To raised Dermatologist

Reply
big free bet декември 4, 2022 - 8:28 pm

Do away with Free Bets For Good

Reply

Оставете коментар

Captcha 47 − 42 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.