Ето откога се празнува Трети март!

by npetrov
8 239 views

Макар и повод за гордост, датата 3 март – Денят на Освобождението на България от османско робство предизвиква въпроси. С настъпването на празника се повяват множество мнения за датата и откога се празнува.
Припомняме, че на този ден е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България. Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г.
Юристът и представител на Института за дясна политика Димитър Стоянов развенча мита за датата чрез документи:
Откога се празнува 3 март като Ден на Освобождението на България? В последно време водя задочен спор по темата за 3 март (19 февруари по стар стил) и от кога точно се отбелязва. В тази връзка публикувам тези два архивни документа от „Държавен вестник“.
С Указ № 766 (ДВ, бр. 130 от 13 ноември 1882 г.) княз Александър Батенберг утвърждава приетия от Държавния съвет на 12 октомври 1882 г. „Списък на неприсъствените дни“. Сред тях е 19 февруари (3 март) – „Заключванието на С. Стефанский договоръ“. С Указ № 78 (ДВ, бр. 4 от 12 януари 1888 г.) княз Фердинанд, по предложение на министъра на външните работи и изповеданията (по това време д-р Георги Странски) и след одобрение от Министерския съвет (по това време министър-председател е Стефан Стамболов), постановява неприсъствен ден 19 февруари (3 март) като „Освобождението на България“.
Та, какво излиза? Трети март е определен като Ден на Освобождението на България от княз Фердинанд I, Стефан Стамболов и д-р Георги Странски.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 81 + = 85

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.