Експерти с мрачна прогноза за бъдещето на долара

by npetrov
4 815 views

Прогнозите за бъдещето на долара не са никак оптимистични
 
Повече от 60 години доларът е основна световна резервна валутна и изживява своята „прекомерна привилегия“. Това определение за зелената валута, което важи с пълна сила и днес, е дело на бившия френски министър на финансите Валери Жискар д’Естаинг от 60-те години на миналия век, пише money.bg.
 
Около 60 години по-късно тя е запазила влиянието си в света и въпреки недоволството от този факт, никой не прави нищо по въпроса.
 
Но коронакризата може да направи това, което никой не успя – да срине долара. Този сценарий изглежда все по-реалистичен заради повишеното напрежението между спестяванията и текущата сметка.
 
Според двупартийното статистическо бюро на Конгреса федералният бюджетен дефицит вероятно ще нарасне до 17.9% тази година, но през 2021 ще се свие до 9.8%.
 
Разширяването на федералния дефицит вече изпреварва страха от липсата на личните спестявания. Това вече оказва натиск върху долара, които се изразява в рязко понижените спестяванията в Америка.
 
Очаква се националният доход да се свие с около 5-10%. И точно в този момент ще започне краят на долара. Това прогнозират експертите на Bloomberg.
 
Засега зелената валута все още е силна, възползвайки се от типичното търсене на убежище, което е нещо нормално в периодите на криза, пише БЛИЦ.
 

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 8 + 1 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.