Ексклузивно: Само в crimes.bg – ДАНС нахлу в Булгаргаз, десетки арестувани!

by iva nikolova
13 589 views

Редакцията ни получи информация, че прехвалените харвардски възпитаници Кирил Петков и Асен Василев са обект на разследване от страна на ДАНС във връзка със сключените сделки на Булгаргаз за доставка на синьо гориво до страната ни.

Макар достоверността на получения материал да не е доказана, е добър повод за размисъл и някак изложената информация добре допълва публично известната ни около манифестираните от Кирил Петков в края на май месец танкери с американски газ, за които дори не можахме да разберем доставиха ли на страната ни по-евтин газ или не, защото Кирчо и Ленчето, придворната дама, не можаха да се разберат 4 пъти по-скъпо или 4 пъти по евтино. Те не можаха, но май от ДАНС са се заели да изчистят този техен любовен спор.

Заради съмнителни сделки за доставка на газ, сключени от Булгаргаз, дружеството се е превърнало в обект на проверка от ДАНС. Публикуваме получения материал без редакторска намеса:

Дирекция Финансово разузнаване – ДАНС извърши проверка на сключвани от Булгаргаз ЕАД сделки за доставка на газ до страната през посредници. Повод за започването на проверката е постъпила от партньорски служби за сигурност данни за фирми, регистрирани на различни територии извън страната, в това число и офшорни зони, често използвани за прикриване на парични приходи. Фирмите са регистрирани от различни лица, като в получената в ДАНС информация се сочи за свързаността на тези фирми с български политици, изразяваща се в лобиране от страна на българското правителство за сключване на сделки за доставка на газ с Булгаргаз. В замяна фирмите са плащали значителни комисионни на българските политици. Данните посочват като ръководители на тази група политици бившия премиер Кирил Петков, бившия финансов министър Асен Василев и бившия министър на иновациите Даниел Лорер . За изпълнение на своята цел те са назначавали близки до тях лица в Булгаргаз, министерство на икономиката и КЕВР, които са спомагали за постигане на основната цел – генериране на огромен финансов ресурс. С цел прикриване на нерегламентираното получаване на преводите от подставените фирми, част от комисионните, достигали до Кирил Петков, са получавани и преразпределяни от Людмил Йоцов, семеен приятел на бившия премиер, напуснал управата на частно енергийно дружество с централен офис в Швейцария, за което е установена свързаност с лидери на Продължаваме промяната. Същият е назначен от бившия премиер за директор на Булгаргаз.

Прогнозната стойност на нанесените щети за Булгаргаз, довели държавното предприятие до фактически фалит, възлизат на над 100 милиона лева. Проведени са беседи със служители от Булгаргаз. Компанията е проверявана за взаимовръзки и неизгодни сделки. В рамките на беседите бяха събрани данни за това, че служителите на дружеството не са предприемали действия по договаряне с различни контрагенти, без преди това същите експерти да са извършвали задължителните преговори с контрагентите и изготвянето на анализи, задължителни за сключване на подобни договори за доставка на газ. Служителите споделят, че контрагенти за доставка на газ са били определяни от Кирил Петков и Асен Василев, като по тяхна заповед служителите на Булгаргаз започвали директно процедура по сключване на сделките. Тези нерегламентирани действия по безспорен начин са довели страната до енергийна криза, поставяща под пряко опасност националната сигурност на България.

При извършената проверка в Булгаргаз ЕАД се установи, сключена сделка за консултантски правни услуги с фирма, сочена от партньорските служби за свързана също с Петков. Видно от наличната документация, не са налице извършени действия по този договор с оглед нецелесъобразността на предмета на договора и липсата на потребност на дружеството от предлаганата консултантска услуга от фирмата. Стойността на договора възлиза на паричната равностойност на 1 милион български лева.

В Съвета за сигурност при Президента бе получен и доклад от американски служби за сигурност, сочещ за връзки на бившия премиер Кирил Петков с американски лобисти, представяне в медиите от Петков като лица, съдействали за договаряне на газови доставки до България. В действителност, лобистите не са изпълнявали подобни действия, а фирмите, близки до Петков и Асенов, се явявали договаряща се страна по сключваните сделки с Булгаргаз. В изпратена информация се посочва, че са засечени парични потоци към сметки, притежавани от лица, за които са налице данни за свързаността им с Петков и други лица от неговото обкръжение.

Видно от събраната информация, Петков, Василев и Лорер са използвали служебното си положение с цел лична облага. За постигане на користната си цел, а именно генерирането на значителен финансов ресурс посредством заобикалянето на закона, са издавали заповеди за сключване на договори за доставка на газ за нуждите на страната с помощта на посредници. Изборът на посредници е ставал също под давлението на Петков, Василев и Лорер. От своя страна избраните посредниците са заплащали на тримата комисионни.

Проверката, извършена от Дирекция Финансово разузнаване, приключи в средата на месец август. Изготвен бе доклад, който бе изпратен по компетентност на СГП с оглед събрани достатъчно данни за извършено престъпление, нанесло щети на държавния бюджет в размер на 100 милиона лева.

В края на август, на база подадените данни от проверката, прокурор при СГП е образувал досъдебно производство за престъпление по чл. 220 от НК.

В получения материал се посочва и за днешното влизане на контра разузнавачите от ДАНС в Министерство на енергетиката, Българския енергиен холдинг и Булгаргаз.

Предстоящото влизане на контраразузнаването е вече факт, опорките на Кирчо, Кокорчо и кохортата им са вече предвидими – мафията иска да завладее държавата, ще заявят гордо, че се водят от националния интерес, възстановяването на държавата и че разбира се – този акт е част от предизборната кампания на техните опоненти. Истината е, обаче, че в държавата се подмени единствено мафията – новите юпита с новите схеми, готови да поставят българските граждани в невиждана криза – политически, енергийна и социална.

Едни поклонници на западната идеология, забравили всички ценности като морал, родолюбие и патриотизъм … е може би и не трябва да ги търсим тези неща при човек като простКиро – емигрант, с основна ценност – парите, гледащ на България като потенциално ЕТ, което да използва за генерирането на значителен финансов ресурс, както пише и в материала.

В публичното пространство бяха оповестени множество фактури за закупуване от бившето правителство количество газ от различни гръцки и румънски контрагенти, като обяснението на енергийните експерти бе, че полученият по тези доставки газ по същество е руски, но преминава през определена процедура по покупко-продажба, което безспорно води до повишаване цените на синьото гориво.

Видно от събраната информация, бившите управляващи, предвождани от Кирил Петков и Асен Василев, са изготвили добра схема, възползвайки се от войната в Украйна, наложените спрямо Русия санкции и най-вече от изключил.
Източник: crimesbg.com

Вижте още

Оставете коментар

Captcha + 5 = 11

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.