Добра новина: Пандемията не успя да удари един от секторите у нас

by npetrov
4 173 views

Един от бизнес секторите у нас се оказа пощаден от коронакризата
Коронакризата почти не се усети в един сектор у нас. На фона на сътресенията в туризма и ресторантьорството, строителният бранш може да се каже, че не усети сътресения от пандемията. Това показват данните на Eurostat за България за април месец 2020 година.
Според тях, отбелязаният спад в строителството е едва 0.7% през април спрямо месец март.
На годишна база спадът е в по-голяма стойност. Данните от проучването сочат, че той е в размер на 15%. Но за сметка на това се доближава до средното ниво за ЕС, което възлиза на 24%.
През месец април тази година е отчетен спад в строителството във всички европейски страни, за които се води статистика.
Резултатите показват интересна тенденция за страната ни – тя е една от малкото държави в ЕС, при които отчетеният месечен спад на строителството е под 1%.
Строителната продукция е с по-добри показатели единствено в Швеция. Там тя се е свила с по-малки темпове – едва 0.3% през април спрямо март 2020 година.
На месечна база за втори пореден месец Франция  отчита най-висок спад в строителството – 32.6%.
След нея в класацията се нареждат Испания – 26.3% и Словакия – 10%.
Франция е лидер в класацията на спад в строителството и на годишна база – 60.6%. След нея се нареждат Белгия (39%) и Испания (32.6%).
 Евростат отчита повишение на строителната активност в три страни –  Румъния (12.2%), Германия (0.9%) и Финландия (0.8%), пише БЛИЦ.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha − 4 = 3

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.