Депутат иска солени глоби за пияни и дрогирани шофьори

Народният представител предлага законопроект с ефективни присъди и глоби от хиляди левове

by iva nikolova
20 865 views

Депутати от ПП, предвождани от Настимир Ананиев внесоха в деловодството на Народното събрание проект на Наказателния кодекс, който е с много по-големи наказания и дори ефективни присъди за водачите, които грубо нарушават правилата, като карат пияни или дрогирани.

Във връзка с общественото настроение от последния инцидент в София с две загинали млади жени, причинен от бившия футболист Семерджиев се предполага, че законопроектът може да бъде внесен и евентуално приет от парламента още тази седмица.

 

Ананиев и екипът зад законопроекта предлагат водач, заловен с алкохол над 1.2 промила и под 1.9 да се наказва със затвор от една до три години и минимално парично наказание от 400 лв.

Също се предвижда и при рецидив много по-строго наказание и дори с концентрация на алкохол от 0.5 промила да лежи в затвора най-малко две години и могат да достигнат до шест, като паричната санкция ще е минимално от 2 000 лв.

 

А дрогираните водачи ще се наказват между една и три години затвор и глоба достигаща 1 500 лв.

 

Надеждата е, че тези мерки ще затегнат малко джигитите и ще ги накарат да се стреснат. Дали ще има ефект обаче зависи много и от волята на проверяващите органи и колко сериозно ще се прилагат. Все пак дано тези промени спасят човешки животи, защото те нямат цена.

 

Източник: Лупа.бг

Вижте още

Оставете коментар

Captcha − 1 = 4

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.