COVID-19 отне живота на знаков министър

by npetrov
4 494 views

Трагичната вест бе съобщена от негов приятел
Коронавирусът отне живота на знаков министър.
 
Става въпрос за първия министър на горивата и енергетиката на Русия – Владимир Лопухин. Новината за това, че Лопухин е издъхнал в резултат на коронавирус бе съобщена от писателя Денис Драгунский, цитиран от международните медии.
 
 
„От коронавирусна инфекция на 69 години почина моят отдавнашен и верен приятел Владимир Михайлович Лопухин, на когото съм много задължен в моята духовна и интелектуална биография“, написа Драгунский във Фейсбук.
 
От 10 ноември 1991 г. до 30 май 1992 г. Лопухин оглавяваше министерството на горивата и енергетиката на РСФСР/РФ. Той беше съветник на правителството на Русия по въпросите на международното икономическо сътрудничество и горивно-енергийния комплекс, нещатен съветник на и.д. министър-председател Егор Гайдар, уточнява dir.bg.
 
През времето, когато главяваше министерството на горивата и енергетиката, той успя да разработи концепция за реформиране на горивно-енергийния комплекс и назначи Михаил Ходорковски, който беше малко известен тогава за председател на фонда за подпомагане на горивната и енергийната индустрия с права на заместник-министър.
 
Президентът Борис Елцин не одобри концепцията на Лопухин, но ръководителят на Менатеп даде висока оценка за него.
„Лопухин свърши много голяма работа за нас – той ни въведе в кръга на работниците, работещи с нефт и газ“, каза Ходорковски в интервю.
След като подаде оставка от правителството, Лопухин получи работа в инвестиционната банка Lazard Freres, която от времето на Брежнев съветва руското правителство и става партньор в московския клон.
 
Той помага на „Газпром“, „Юкос“, „Сургутнефтегаз“, „Роснефт“. През 1996 г. Лопухин напуска банката (година по-късно Lazard Freres свива операциите си в Русия) и създава собствена компания, Vangward.
От 2007 до 2015 г., Лопухин е бил член на съвета на директорите на ЗКК „Сухой граждански самолет“.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 4 + 1 =

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.