Българите купуват злато в несвяст

by npetrov
5 136 views

И в страната ни в момента се купува злато в несвяст
Истерията, която златото предизвика на инвестционните пазари, вече се усеща и у нас. Заради коронакризата и задаващата се инфлация сънародниците ни купуват злато в несвяст.
Директорът на дирекция „Злато и нумизматика” в ПИБ д-р Валентина Григорова-Генчева разкри пред „Монитор“, че в момента се наблюдава интересна тенденция.
Вече са изкупени всички златни монети от една четвърт и една десета тройунция. Заради коронакризата потребителите в страната си набавят сериозно количество от възпоменателните монети на БНБ със „Св. св. Константин и Елена”, „Св. Наум”, „Св. Петка”, „Антим I” и други.
Генчева разкри, че това показва сериозен инвеститорски интерес. Тя допълва, че заради пандемията има затруднения в доставките на злато, при които се наблюдава голямо забавяне.
Коронакризата принуди част от рафинериите да затворят. Сред тях са и такива в Швейцария.
Директорът на дирекция „Злато и нумизматика” в ПИБ заяви, че въпреки това, отказани поръчки няма.
Повишеното търсене на злато вече е довело до липса на кюлчета от 50 и 100 грама, както и на малки кюлчета от 2 грама, които са липсвали само за определен момент.
Генчева обяснява по-високите продажни цени с факта, че всичко се е купувало на вторичния пазар, а не пряко от рафинериите.
От думите й стана ясно, че в момента има огромен интерес както от страна на частни инвеститори, така и от страна на централните банки на Русия и Турция и големи американски и европейски инвестиционни фондове.
За по-големите инвеститори интерес представляват кюлчета от 100 и 50 грама. По поръчка се осъществява и внос на кюлчета от 250 грама, 500 грама и дори 1 кг, добави Генчева, цитирана от БЛИЦ.

Вижте още

Оставете коментар

Captcha 21 − = 16

* Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.