“ЗЛАТЕН” ДИВАН ЗА КМЕТА НА ОВЧА КУПЕЛ

https://crimes.bg/analizi/zlaten-divan-za-kmeta-na-ovcha-kupel/43047 Crimes.bg
“ЗЛАТЕН” ДИВАН ЗА КМЕТА НА ОВЧА КУПЕЛ

Обществената поръчка за ремонт на кабинета на Ангел Стефанов е завишена над четири пъти, алармират от местната администрация. Източва ли градоначалникът бюджета на общината?

 

В истински “златен” диван ще полага телеса кметът на столичния район Овча Купел след планиран грандиозен ремонт на кабинета му и общите части на административната сграда. Източниците ни от местната администрация издадоха, че вече е готов идейният проект и прилежащата скица на помещенията, в ход е и поръчка по ЗОП за избор на строителна фирма, която да реновира до ключ поостарелия интериор на кметските покои. 

 

Стандартният на пръв поглед ремонт, и най-вече стойността му, повдигат някои резонни въпроси за иначе похвалната инициатива на градоначалника да внесе повече уют в подопечната му сграда, и в частност в личния си кабинет. Скандализирани служители пресмятат, че по първоначални разчети, с които редакцията ни разполага, всички дейности, в едно с труд и материали, са щели да струват не повече от 20 000 лв. за помещение от 47 квадратни метра, каквато е площта на височайшия офис. Цените са били абсолютно пазарни, а предвидените за влагане материали - висок клас, и то изчислени с доставка без традиционните отстъпки, които се полагат на клиент от такъв ранг. 

 

Въпреки изрядните изчисления, докато служителите изготвят текста на обявата за обществената поръчка, стойността на ремонта скача четири и кусур пъти. Така от първоначалните 20 000 лв. без ДДС, цената изведнъж става 85 000 лв., при използване на същия клас строителни материали и идентичен обем на труда. Причината за оскъпяването, според най-близкото обкръжение на кмета Ангел Стефанов била…. диван. Градоначалникът си бил избрал мека мебел, чиито габарити са прекалено големи да минат през вратата. За да се оширят  “дверите” се налагало допълнително къртене, разбиване, зидане и измазване. Новите СМР-та вдигали цената на труда и логично поръчката трябвало да се раздуе до бомбастичните 85 000 лв. за семплите 47 квадрата. Поне така твърдели в един хор приближените на велможата от Овча Купел.   

 

Всеки опит за прецизиране на разходите бивал посрещан на нож от кмета, а неколцината служители, осмелили се да възроптаят срещу “златния” диван, били строго мъмрени и дори приканени да напуснат. 

 

В опит да изясним доколко правдиво е негодуванието на местните чиновници, се обърнахме към няколко бюра за интериорен дизайн, които чевръсто изчислиха, че съобразно квадратурата и класа материали, ако изобщо има оскъпяване, то не би надхвърлило 2000 лв., и то при най-високи разходни норми. Всеки лев до 85 000 следва да предизвика любопитството на КПКОНПИ и прокуратурата, категорични са консултантите ни. 

 

А ние с интерес ще следим коя ще бъде фирмата, избрана да реновира кметския кабинет и да достави прословутия диван, на чиято цена би завидял и руски олигарх.

 

Следва продължение.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.