Задържаха хакера, пробил системата на НАП (И данни на царя сред изтеклата информация)

https://crimes.bg/analizi/zadarzhaha-hakera-probil-sistemata-na-nap-i-danni-na-carya-sred-izteklata-informaciya/38030 Crimes.bg
Задържаха хакера, пробил системата на НАП (И данни на царя сред изтеклата информация)

Задържан е хакерът, пробил системата на НАП. Оказа се, че сред изтеклата информация, има данни и за цар Симеон II.

 

"В момента мога да кажа, че имаме образувано досъдебно производство. Извършват се процесуално следствени действия. Той е задържан в компанията, в която работи. Извършени са обиски и в дома му в София, от където са иззети можество средства. Направени са много експертизи, които сочат, че човекът е съпричастен към тази престъпна дейност."

 

Това заяви Явор Колев от ГДБОП в ефира на bTV. Млад човек, който работи в компания за киберсигурност да тества сигурност на компютърни мрежи и системи. Това, което е вършил, е близко до това, което е извършил като престъпление. Такъв е профилът на компанията да се предотврати рискът от хакерски атаки", посочи още Колев.  

 

"Той е различни етапи на живота си е бил в едната и в другата страна - бял и черен хакер. На 20 години е. Всеки, когато прави нещо, е оставил следи. Въпросът е да ги откриеш", смята Колев. 

 

"Не бих казал, че беше изненадан, когато е задържан. Той е осъзнавал какво е извършвал", посочи още шефът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП. Относно изпратените до медиите писма, Колев смята, че те са характерни за такива дейности, които са извършвани и ще има и още писма. "Този пробив е направен в България", завърши Колев.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.