Главният прокурор Иван Гешев: По случая Божков, са замесени и ексшефове на ГДБОП

https://crimes.bg/analizi/glavniyat-prokuror-ivan-geshev-po-sluchaya-bozhkov-sa-zameseni-i-eksshefove-na-gdbop/34317 Crimes.bg
Главният прокурор Иван Гешев: По случая Божков, са замесени и ексшефове на ГДБОП

Екстрадицията му зависи изцяло от ОАЕ

В ефира на БНТ, главният прокурор Иван Гешев заяви, че г-н Божков е може би един от най-опасните българи в историята след 89-а година.

 

Той коментира още, че екстрадицията на Божков зависи изцяло от Обединените арабски емирства, а прокуратурата изготвя документите, които трябва да изпрати на властите там.

 

"ОАЕ много бързо реагираха, за което им благодаря. Аз съм сигурен, че тази държава ще екстрадира обвиняемия Божков", категоричен е Гешев.

Той нарече фалшива новина информацията, че предмети от колекцията на Божков се изнасят в чували.

 

„А в негова защита от фондация "Тракия" говорели хора, които е трябвало да пазят тези ценности в годините назад. Бивши ръководители в ГДБОП точно на отдела, точно който се занимава с трафик и престъпления, свързани с културно-исторически ценности. Това много ясно обяснява защо тези хора излизат да говорят и какво защитават - включително и този човек. Тези съкровища, така да ги кажем, са изкопани и откраднати от българската земя.

 

Имаме данни, че те са закупени, не малка част от тях, от иманяри. Изнесени са нелегално от страната, изпрани са през аукциони, за да попаднат в тази колекция. Имаме данни, които проверяваме също, че част от тази колекция има незаконен произход", разкри главният прокурор.

 

Той е категоричен, че след като експертите си свършат работа и опишат всеки един експонат, ще бъдат иззети само тези, чийто произход е съмнителен.

 

"Ако се установи, че са законно притежавани има определен ред да бъдат върнати на г-н Божков", обеща Гешев.

 

Главният прокурор коментира и обръщението на държавния глава, като подчерта, че в него прокуратурата не е засегната.

"Главният прокурор няма лични врагове. Прокуратурата няма лични врагове. Единствената война, която води прокуратурата и която сме обявили, е войната с престъпността. Войната с хората, които нарушават закона. Войната с всеки, който не спазва закона, независимо на каква висша държавна длъжност се намира", завърши Гешев.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.